onsdag 4 februari 2009

BRA I TEORIN


Johan: Det finns ju som vi alla vet saker som är bra i teorin men dåliga i praktiken. Jag pratar om saker som Federers backhand, Gasquets spel, Sean Penns "Into the Wild" eller Robin Söderlings forehand. Och apropå det så sprang jag på ett stycke intressant matematik härom dagen. Säg att du är en helt vanlig motionsspelare, med en hästspark till förstaserve, men en fitta till andraserve. Du vet med dig att du får in ungefär 50 procent av dina förstaservar. Och när väl den jäveln sitter, då vinner du faktiskt 70 procent av bollarna. Allt gott så långt. Men det är ju den där fittan till andraserve som gör att du alltid har lite ont i magen när du går in på banan. Du kryper ihop som en krympling varenda gång du slår den och det visar sig att du inte vinner mer än 30 procent av bollarna när den väl går in, så dålig är den faktiskt. Lägg till ett par dubbelfel samt en känsla av att du blir halvt våldtagen i varenda servegame och vi pratar om ett ganska stort problem va?

Det finns dock en lösning på ditt problem: Slå ALLTID en förstaserve. Du kommer utan tvekan att vinna fler poäng och du kommer framför allt att ha din värdighet som människa i behåll vid matchens slut. Om ni tror att jag skojar så följer här ett räkneexempel:

50 st. förstaservar = 25 st. går in (50%) = 17,5 st. vunna poäng (70%)
50 st. andraservar = 46 st. går in (4 st. dubbelfel) = 13,8 st. vunna poäng (30%)

Problemet med det här ju såklart att ingen normal människa har the guts att slå en förstaserve på en andraserve när man har breakboll eller setboll emot sig. Men om du bara kunde lära dig att lita på statistiken och lära dig att leva med en helvetes massa dubbelfel, då är det du som är Sampras nästa gång du och Leffe spelar lördagstennis.

7 kommentarer:

  1. Var väl det här Pim-Pim snackade om när han presenterade sig Ace Management, att tex Karlovic tjänat på att bara slå förstaservar.

    Problemet är ju dock, precis som ni är inne på i slutet av texten, att man psykologiskt inte skulle fungera likadant inför en andraserve som inför en förstaserve. Därav skulle statistiken bli lidande, och ooops, helt plötsligt kanske man inte tjänar på att kötta förstaservar längre:)

    SvaraRadera
  2. Pim-Pim var langt ifran forst med att "upptacka" detta. Det har diskuterats i manga ar.

    SvaraRadera
  3. men shit grabbar :D ni förstår inte att det Pim-Pim presenterade i sin Ace Management var bara ett pr-trick för att tjäna lite stålar, att han e ett taktiskt geni e skitsnack, visst han hade taktik för servarna men att han hade det inför grundslagsdueller och grejer e bullshit.
    och klart denna statistik e sann, och ja man kan slå 1 på båda två servarna men då e det inte lika svårt efter ett tag att returnerna om man inte gör ess.
    så att ha en bra kickad/och slicad andraserve e ju det bästa alternativet, man växlar ju även på förstaserven.

    SvaraRadera
  4. Men framför allt så säljer Pim-Pim ett kompendium som heter "Om bollar inte fanns skulle jag uppfinna en" för 299 kronor. Ta det namnet i din mun en stund. Kan du på rak arm nämna ett kompendium med ett löjligare namn? VAD ÄR DET FÖR ETT JÄVLA NAMN!?!?!?!?

    SvaraRadera
  5. Min strategi ar att enbart sla andraservar. Min forstaserva ar anda kass.

    SvaraRadera
  6. och johan, dessutom vafan ska han sälja ett kompendium för 299 spänn? mer än vad jag skulle betala för en bok med samma namn och det innehåller ju ingenting som en raketforskare har gjort direkt utan en dum idrottare som jag själv ....

    SvaraRadera
  7. Ja, det hela är så absurt att man börjar gråta. 299 spänn är mer än vad jag skulle betala för Pim-Pims mamma.

    SvaraRadera